Užíváte si letního období? Užijte si slunečného počasí a vytvořit si osvěžující dobroty, které vám pomohou osvěžit se. Jedním z nejlahodnějších a nejoblíbenějších pochoutek na léto je zmrzlina. Domácí, připravená z čerstvého ovoce. Přinášíme vám pár tipů a receptů, jen si vybrat.
Poctivá jahodová zmrzlina
Suroviny:
zakysaná smetana (bio ) 1 ks
bílý jogurt (bio ) 1 ks
jahody (bio) 1 kg
třtinový cukr 2 lžíce
Postup přípravy: Jahody očistěte, umyjte a společně s jogurtem přidejte do kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne směs o konzistenci krému. Mezitím si v druhé misce připravte smetanu s cukrem, kterou rozmícháte dohladka. Nakonec obě směsi dobře promíchejte a dejte zmrazit.
Jahodová sorbetová zmrzlina
Suroviny:
500 g čerstvých jahod
1/2 šálku cukru
1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy: Jahody omyjte a zbavte je stopky. Poté je rozmačkejte vidličkou nebo je vložte do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Do jahodové pasty přidejte cukr a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs dejte do mrazicího zařízení na zmrzlinu a postupujte podle pokynů výrobce. Pokud nemáte zmrzlinovač, můžete směs nalít do misky a vložit do mrazničky. Každých 30 minut ji vyndejte a promíchejte, abyste získali hladkou konzistenci. Po zmrznutí je sorbetová zmrzlina připravena k podávání. Ozdobte ji čerstvými jahodami nebo lístky máty.
Kiwi-limetková zmrzlina na tyčince
Suroviny:
4 kiwi
2 lžíce medu
2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
Postup přípravy: Kiwi oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte je do mixéru a rozmixujte na hladkou pastu. Do kiwi pasty přidejte med a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí. Směs přelijte do formiček na zmrzlinu na tyčince a vložte do mrazáku. Nechte zmrznout minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Po zmrznutí jsou kiwi-limetkové zmrzliny na tyčince připraveny k podávání. Vychutnejte si je jako osvěžující a chutný letní dezert.
Neobyčejná mátová zmrzlina pro každou příležitost
Suroviny:
cukr (bio ) 80 g
mléko (bio ) 300 ml
smetana (bio ) 300 ml
máta (v bio kvalitě) 1 hrst
Postup přípravy: Smíchejte cukr s mlékem i mátou a zahřejte tak, aby se cukr rozpustil, ale směs neprošla varem. Podle chuti případně přidejte cukr. Následně nechte vychladnout v lednici a hotovou směs posléze sceďte. Přidejte smetanu a vše rozmixujte. Takto připravenou zmrzlinu vložte do uzavíratelné nádoby určené do mrazáku.
Svačinové nanuky s Lučinou Jogurtina
Suroviny:
krémový sýr 360 g Lučina Jogurtina
smetana ke šlehání 100 ml 33%
med 3 PL tekutý, i více – podle chuti
bobulovité ovoce 200 g lesní ovoce – ostružiny, maliny, borůvky, větší kusy přepůlené, mimo sezonu lze použít i mrazené
sušenky 60 g
celozrnné či s ovesnými vločkami, rozrdcené najemno
máslo 4 PL rozpuštěné
Postup přípravy: Lučinu smíchejte se smetanou a medem. Opatrně vmíchejte ovoce. Směs rozdělte do formiček na nanuky. Neplňte formičky úplně po okraj, nahoře nechte trochu volného prostoru. Na 30 minut uložte do mrazáku. Sušenky smíchejte s máslem tak, aby vznikla drobenka. Na nanukovou směs poté naneste vrstvu sušenkové drobenky, lehce přitlačte a do středu zasuňte nanukové dřívko. Uložte do mrazáku alespoň na 4 hodiny.
Aperol spritz nanuky
Suroviny:
krupicový cukr 50 g
pomeranč 4 ks velký
aperol 90 ml
víno šumivé 90 ml prosecco
Postup přípravy:
Do menšího rendlíku nasypte cukr, přidejte dvě lžíce vody a nechte pomalu rozpustit na hustý sirup. Ze dvou pomerančů škrabkou na citrusy stáhněte kůru a vložte ji k sirupu. Nechte společně vychladit, těsně před přípravou kůru vyjměte. Vymačkejte ze všech pomerančů šťávu – mělo by jí být 300 ml. Smíchejte ji s aperolem, cukrovým sirupem a proseccem. Nalijte do formiček, nechte zhruba hodinu zatuhnout, pak vetkněte dřívka (směs bude ještě dost měkká, aby do ní šla vtisknout dřívka, ale zároveň dost pevná, aby dřívka neplavala) a nechte zmrazit nejméně přes noc, ale klidně i 24 hodin.
Připravit si vlastní domácí zmrzlinu z čerstvého ovoce je skvělý způsob, jak si zpestřit letní dny a osvěžit se. Vyzkoušejte tyto recepty a přizpůsobte si je podle svých představ. Buďte kreativní! Přejeme vám dobrou chuť a příjemné osvěžení v horkých letních dnech.
Autor/ka fotografie Zmrzlina Kužely Ovoce Kornouty Na – Fotografie zdarma na Pixabay – Pixabay