Velikonoce se kvapem blíží a nejedna domácnost brzy svede každoroční boj se zdobením velikonočních vajíček. V dnešní době se začalo čím dál tím více lidí zabývat tzv. non toxic přístupem k životu a tak se barvení klasickými barvami na skořápky lehce komplikuje. Přinášíme vám pár tipů, jak vykouzlit překrásné zdobení, které ohromí každého koledníka a navíc je za pomoci zcela bezpečných materiálů.
Ubrousková technika
Připravte si nějaký zajímavý pestrobarevný ubrousek, vařené vajíčko pečlivě očistěte, z ubrousku sejměte bílé vrstvy a ponechejte si pouze tu s potiskem. Následně povrch vejce navlhčete a obalte do přichystaného ubrousku, či jeho částí, kreativitě se meze nekladou. Pro lepší přilnutí je možné ještě celý povrch vajíčka potřít opatrně bílkem a nechat zaschnout.
Klasické barvení cibulí, aneb jak barvily naše babičky.
Pro tento „recept“ je třeba nachystat si předem velké množství cibulových slupek. Čím tmavší odrůdu cibule vyberete, tím výraznější bude finální efekt. Pak už stačí pouze svařit vodu, přidat slupky a dalších asi 30 minut povařit na mírném ohni, poté přidat vejce a vařit dalších pár minut. A voalá, vajíčka jako ze staročeské roubenky jsou na světě.
TIP. – Pokud před vložením do cibulového vývaru na vajíčko přiložíte nějaký zajímavý lístek (oblíbená je třeba bršlice nebo pampeliška) a následně ho připevníte silonkou či gázou, získáte tak krásný jarní motiv.
Přírodní modrá, zelená, žlutá, růžová či fialová
Jako první je nutné podotknout, že pro toto barvení je nezbytné použít vajíčka bílá a náležitě je očistit a odmastit. Pro odmaštění skvěle poslouží obyčejný hadřík namočený v octu, kterým každé z vajec pečlivě očistíte.
Postup přípravy všech barev na vejce je takřka stejný, proto jej popíšeme ještě před výčtem ingrediencí ze kterých se budou barvy připravovat.
V kastrůlku přivedeme vodu k varu, přidáme surovinu vybranou k barvení a pár minut povaříme, poté stáhneme plamen a necháme bublat klidně i 40 minut, čím déle se směs vaří, tím tmavší je výsledná barva. Minimální doba varu by však měla být alespoň 15 minut. Směs přecedíme a necháme vychladnout, přidáme lžíci octa a pak už jen vložíme do barvy na několik hodin vejce vařená natvrdo. Ideální je vejce nechat v barvě přes noc v lednici.
Žlutá jako slunce, k takové barvě skvěle poslouží kurkuma, ta je navíc extrémně zdravá. Použít lze čerstvou strouhanou najemno nebo lžíci sušené.
Modrá či zelená, k takovému odstínu použijeme červené zelí. Ideální poměr jsou dva hrníčky jemně krájeného zelí a 3 hrnky vody.
K růžové pomůže červená řepa. Nejlepší je použít syrovou nahrubo nastrouhanou, takto připravená pustí nejvíce barviva.
Fialovo-modrá pomocí borůvek. Lze vařit čerstvé nebo i mražené, ideální je použít jen o něco málo víc vody než borůvek, aby byla barva sytá a dobře „chytla“.
Zelená za kterou by se nestyděl ani Pepek námořník, k takové vám pomůže špenát. Použijte ale výlučně čerstvý listový špenát, s mraženým tento recept nefunguje.
Lesk jak blesk
Po barvení přírodními barvami mají vejce tendenci být spíše matná, pokud ale stojíte o krásnou lesklou skořápku, stačí vejce potřít trochu kokosového tuku nebo obyčejným sádlem. Pro rozleštění poslouží jakýkoli chlupatý hadřík.