Houbařská sezóna se pomalu ale jistě blíží. Češi jsou prakticky národem houbařům, a mnoho z nás si jistě ještě z dětství nese řadu rodinných rad a návodů, jak co nejlépe sbírat, ošetřovat a ukládat houby. V dnešním článku si shrneme naprosté houbařské základy, díky kterým si osvojíte správný způsob sběru a ošetření hub. Pro jistotu upozorňujeme, abyste vždy a za všech okolností sbírali pouze ty houby, které skutečně důvěrně znáte.
Jak správně sebrat houbu
Při sběru houby byste se měli soustředit na to, abyste nepoškodili nejen podhoubí, ale také části houby, které jsou důležité pro její přesné určení. Pokuste se tedy houbu neodřezávat, ale opatrně a jemně ji ze země vykroutit. Někteří zkušení houbaři doporučují houbu vyjmout i s podhoubím, přičemž by se podhoubí nemělo vracet zpět. Odhozené zbytky podhoubí mohou totiž začít tlít a znemožnit tak další růst hub na daném místě, zatímco když díru po sebrané houbě zkrátka jen opatrně zaházíte hlínou, můžete umožnit další růst.
Do čeho sbírat houby
Důležité také je, do čeho budete sebrané houby ukládat. Ideálním řešením je starý dobrý proutěný košík, zbavený případných nečistot. V žádném případě nepoužívejte tašky ani sáčky z plastu, posloužit vám naopak může papírová taška ze supermarketu, případně papírový sáček. Pokud houby uložíte do igelitu, riskujete zapaření a s ním související nepříjemné zdravotní obtíže, o které určitě nikdo nestojí. Myslete na to, abyste sebrané houby za všech okolností umístili na místo, které je suché, nehrozí zapaření, a které má také dostatečný přístup vzduchu. Mějte na mysli, že v době, kdy sbíráme houby, jsou venkovní teploty často stále ještě relativně vysoké, stejně tak i vlhkost vzduchu, a hrozí zapaření sesbíraných hub.
Jak zpracovat houby po sběru
První kroky zpracování a ošetření hub by měly následovat bezprostředně poté, co je v lese seberete. Ihned po sběru se můžete rozkrojením přesvědčit, zda houba není červivá, plesnivá či příliš rozmáčená, což se často stává například u babek. Vhodným nožíkem odřízněte hlavičku od klobouku a rozřízněte – vnitřek by měl být světlý, bílý, bez černých teček. Houbu zbavte mokrých či červivých částí, zkontrolujte, zda po ní nelezou slimáci, a čisté části houby uložte do košíku či papírové tašky nebo sáčku. Nesbírejte houby, které jsou nahnilé, plesnivé a jinak napadené, a to ani tehdy, kdy zbytek houby vypadá opravdu lákavě. Povrch částí, které si chcete odnést domů, zbavte také hlíny a jehličí. Houby po příchodu domů neperte, ale nakrájejte a uložte volně v jedné vrstvě na chladném, tmavém, suchém místě.
Jak skladovat houby doma
Pokud se nasbírané houby chystáte spotřebovat do 5-10 dnů, můžete je v papírovém sáčku nebo ve vhodné nepřikryté nádobě uložit do ledničky. Bedlivě ale sledujte, zda nechytají vlhkost či plíseň. V případě, že chcete houby zamrazit, je potřeba je nejprve povařit nebo podusit na másle. Po úplném vychlazení můžete houby zabalit a zamrazit, v mrazáku by měly vydržet kolem tří měsíců. Co se týče sušení hub, můžete jej provádět buďto na vzduchu na síťce, nebo využít troubu či sušičku. Usušená houba je dokonale suchá a velmi pevná na dotek.
Zdroj obrázků: Unsplash, Pexels